Czym są superfoods?

Czym są superfoods?

Nie od dziś wiadomo, że zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa dbania o organizm; szczególnie w okresie zrzucania wagi czy pracowania nad lepszą odpornością. Niestety nie odkryto jeszcze idealnego przepisu na wymarzoną sylwetkę, uniknięcie choroby i ciągłe bycie w formie bez żadnego bólu stawów. Warto zauważyć jednak możliwości, które daje nam matka natura. Jedną z nich jest włączenie do codziennej diety składników określanych jako Superfoods. Czym one jednak są i jakie produkty do nich należą?

Superfoods co to takiego?

Najprościej mówiąc, są to składniki pochodzenia naturalnego, mające wyjątkowo zaskakujący wpływ na zdrowie. Produkty określane tym terminem posiadają właściwości regenerujące, pozytywnie wpływające na organizm człowieka, a ponadto zawierające w swoim składzie niezbędne witaminy i minerały.

Najpopularniejsze Superfoods’y

Nasiona Chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej to cenne źródło błonnika i omega-3. Regenerują i pozytywnie wpływają na ludzkie ciało. Ich niezwykłe właściwości są nieograniczone; wspomaganie pracy mózgu, zapobieganie chorobom serca, obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie miażdżycy to tylko niektóre z nich. Nasiona Chia idealnie sprawdzą się, jako dodatek do urozmaicenia potrawy czy jako przekąska podczas codziennego biegu.  Produktem podobnym do nasion szałwii hiszpańskiej pod względem wyglądu, jak i właściwości jest siemię lniane, bezsprzecznie powinno się spożywać je około 20-30g  dziennie.

Cynamon

Słodki dodatek do każdego wypieku wpływa nie tylko na psychiczne doznania, podczas spożywania deseru, ale również na stężenie glukozy we krwi. Ta znana przyprawa kuchenna skutecznie walczy z miażdżycą, wysokim ciśnieniem i nieświeżym oddechem. Podczas gdy organizm dostaje cenną pomoc w walce z chorobami, można delektować się niezwykłym zapachem cynamonu na przykład połączonego z jabłkiem.

Jagody Acai

Warto zauważyć, że ten mały produkt zawiera nawet 10 razy więcej przeciwutleniaczy, niż truskawka.  Jednopestkowe jagody uznawane są za prawdziwe bomby witaminowe, ponieważ w ich składzie znaleźć można witaminę A, C, E oraz niezliczoną ilość minerałów takich jak: miedź, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk. Jagody Acai idealnie sprawdzą się w diecie osób dbających o sylwetkę, ze względu na pozytywny wpływ na regenerację po wysiłku fizycznym, przemianę materii oraz zapewnianie długotrwałego uczucia sytości.

Camu Camu

Są to nieduże owoce koloru wpadającego w purpurę o działaniu leczniczym i wspomagającym ciało. Co ciekawe, w Ameryce Łacińskiej są popularnym elementem medycyny naturalnej. Posiadają w sobie więcej witaminy C, niż pomarańcze czy cytryny. W rezultacie szybko i sprawnie gaszą stan zapalny. Jagody Camu Camu opóźniają lub eliminują prawdopodobieństwo wystąpienia chorób: nowotworowych układu pokarmowego i zwyrodnieniowych.

Nasiona Dyni

Wystarczy 66 nasion dyni, aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie magnezu, który jest niezwykle ważny przy za wysokim ciśnieniu i podwyższonej glukozie we krwi. Spożywanie nasion dyni wpływa pozytywnie na kości oraz zdrowie serca. Pestki dyni można spożywać, jako dodatek do dań i wypieków lub przekąskę między posiłkami.

Wprowadzenie do diety produktów nazywanych Superfoods to wielki krok dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Warto systematycznie spożywać dania zawierające tak naturalne bomby witaminowe. W przeciwieństwie do jedzenia typu fast food, Superfoods można dodawać do codziennej diety bez żadnych obaw.