Ekologiczne rozwiązania dla restauracji

Ekologiczne rozwiązania dla restauracji

Dbanie o środowisko staje się coraz bardziej popularnym tematem. Strajki klimatyczne, nowe ustawy, edukacja w szkole w tematach ekologii – to wszystko właśnie wpływa na coraz większą świadomość społeczeństwa. Zużywa się mniej plastiku, a więcej przedmiotów z tworzyw biodegradowalnych. Również właściciele lokali gastronomicznych mogą dołożyć swoją cegiełkę do budowania lepszego jutra planety. W jaki sposób restauracja może zmniejszyć zwój negatywny wpływ na środowisko?

Zmiany w lokalu

Podobno wszystko zaczyna się od głowy i tak też jest w tym przypadku. Zaczynając przygodę z ekologiczną restauracją, trzeba zatrzymać się na chwilę i dowiedzieć wszystkiego na temat ekologii. Dobrze doinformowany restaurator potrafi sam z siebie wpadać na genialne pomysły. Na rynku dostępnych jest wiele książek, które powinny znaleźć się na jego półce. Dodatkowo warto zadbać o :

  • Menu w formie QR kodów ograniczy produkcję i wydruk menu w formie papierowej. Lokal gastronomiczny zaoszczędzi i przyczyni się do ochrony środowisk leśnych.
  • Rezygnacja ze słomek plastikowych – inwestycja w metalowe może okazać się przerastająca możliwości właściciela restauracji czy baru, natomiast na rynku dostępne są słomki ze słomy czy materiału biodegradowalnego.
  • Dbanie o energię – wymiana żarówek klasycznych na energooszczędne czy diody LED to świetna oszczędność nie tylko energii, ale również pieniędzy.
  • Perlatory do wody czyli najbardziej skuteczny sposób na niemarnowanie wody. Montuje się go na kran, a on ogranicza zużycie o około 40%.
  • Rezygnacja z karteczek kelnerskich – tak, to jest wyzwanie, ale naprawdę ogromna ilość papieru zapisanego zamówieniami, trafia do kosza na śmieci. Dobrą opcją będą tablety, a jeszcze lepszą mini tablice na markery lub klasyczną kredę.

Dostawy oraz odbiór osobisty 

Po wprowadzeniu licznych zmian w lokalu czas wziąć się za dostawę jedzenia pod drzwi konsumenta. Tutaj również znajdzie się kilka sposobów na polepszenie stanu środowiska.

  • Możliwość przynoszenia własnych opakowań powinna być w każdym lokalu. Obsługa przez telefon dodatkowo zachęcić może do wzięcia ze sobą szklanego słoika czy wielorazowego pudełka na lunch. Oczywiście trzeba liczyć się z tym, że danie wygląda trochę gorzej, niż zapakowane przez kucharza w opakowanie jednorazowe… Niestety coś za coś.
  • Korzystanie z aplikacji To Good To Go pomoże pozbyć się jedzenia, które się nie sprzedało, a jest na tyle dobre i świeże, że jego miejsce nie powinno być w koszu na śmieci. Aplikacja ta pozwala wystawić za niską kwotę paczkę, którą odbiera zainteresowany klient, w rezultacie jedzenie jest spożywane, a nie wyrzucane.
  • Zachęcanie do odbioru osobistego – na palcach jednej ręki niestety nie da się policzyć dziennych zamówień na dowóz z jednej knajpy. Niestety do dostawy używane są samochody, które generują dość duży ślad węglowy. Zachęcanie do odbioru osobistego poprzez zniżki czy gratisy wyrówna się z oszczędności generowanych przez brak konieczności tankowania pojazdu.

Świadomy wybór produktów

Pracownicy lokalu gastronomicznego, a przede wszystkim szefowie kuchni swój wpływ również mogą mieć. Świadomy wybór produktów i planowanie dań z wyprzedzeniem pomoże zminimalizować food-cost oraz uchronić dojrzałe owoce i warzywa przed wyrzuceniem do kosza na śmieci. Dodatkowo właściciele na swoich social mediach mogą dzielić się ekologicznymi zastosowaniami z gośćmi lokalu i zachęcać do kupowania dań na cały tydzień w formie abonamentu.