Leśne jedzenie, czyli survival
Las jest miejscem bogatym w różnego rodzaju pożywienie, z którego to nasi przodkowie chętnie korzystali. O ile nikogo nie dziwią grzybiarze, tak najpewniej nie znamy nikogo, kto wybierałby się do lasu celem zebrania ziół czy jadalnych roślin. Wbrew pozorom, warto zaznajomić się z tym, co możemy znaleźć w lesie, a co potencjalnie może pozwolić nam przetrwać – na przykład w sytuacji konfliktu zbrojnego lub zwyczajnego zagubienia się.
Survival w lesie.
Las pełen jest rozmaitych grzybów, jagód, poziomek czy malin – to, czy możemy na nie natrafić, jest w głównej mierze zależne od pory roku. Jednakowo jednak grzyby, jagody czy poziomki – najpewniej znane są wszystkim, dlatego opowiemy o mniej znanych, jadalnych roślinach.
Żołędzie, pokrzywa i igły sosny.
Wbrew pozorom, w lesie możemy znaleźć ogromną ilość roślin, co do których nie przyszłoby nam na myśl, by je spożyć. Tymczasem jadalnych roślin w lesie jest zwyczajnie od groma, a wiedza na temat tego, po co sięgnąć, by zapełnić pusty żołądek, może być nieoceniona. Igły sosny lub świerku mogą stanowić podstawę wywaru do wypicia, ponadto bogate są w witaminę C. Również kora wielu gatunków drzew jest jadalna – na przykład kora z młodej brzozy, lipy i drzew iglastych. Jadalne są również żołędzie, a co ciekawe, po odpowiednim przyrządzeniu, możemy uzyskać z nich nawet mąkę.