Mini seria – zioła – Melisa
Melisa to roślina ciesząca się dużą popularnością ze względu na właściwości uspokajające. Warto jednak wiedzieć, że to niezwykłe ziele posiada masę zastosowań, o których się nie mówi. Do Polski przywędrowała z krajów śródziemnomorskich; dzięki Arabom trafiła do Hiszpanii, skąd rozniosła się po całej Europie. W starożytnej Grecji stosowaną ją w medycynie i uznawano za niezwykłą roślinę potrafiącą przywrócić człowieka do sił.
Właściwości Melisy
Melisa lekarska ma różnorodne właściwości, pozytywnie wpływające na zdrowie i samopoczucie. Już w I wieku n.e. zaczęto stosować ją do leczenia przeróżnych schorzeń. Dziś wiadomo, że idealnie sprawdza się przy problemach z układem pokarmowym oraz oddechowym. Do najpopularniejszych właściwości zalicza się:
- Przyśpieszenie usypiania
- Pozytywny pływ na żołądek oraz jelita, polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego.
- Uspokojenie i wyciszenie
- działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne
- pobudzanie pracy soków trawiennych
- obniżenie ciśnienia krwi
Sposób stosowania
Melisę można spożywać na wiele sposób i każdy z nich jest skuteczny. Picie naparu z liści melisy najbardziej polecane jest przy problemach żołądkowych oraz chęci wyciszenia się, bezsprzecznie jej aromatyczny, cytrynowy posmak sprawia, że można ją pić do obiadu, czy czytając ulubioną książkę. Na rany oraz utarcia natomiast zaleca się okłady ze świeżych liści melisy, sprawdzą się one również na ugryzienia owadów, bóle stawów i opuchlinę.