Sól tradycyjna, himalajska i morska.

Sól tradycyjna, himalajska i morska.

Sól tradycyjna, himalajska i morska.

Sól jest czymś, co znajduje się w kuchni najpewniej znacznej większości osób. Doskonale wzbogaca smak naszych potraw, a przy tym sprawdza się również jako środek czyszczący. Przede wszystkim ze względu na fakt, że wykazuje działanie odkażające, antyseptyczne oraz ścierne. Z soli nie można zrezygnować całkowicie, gdyż jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie oznacza to jednak, że sól jest zdrowa – spożywana w nadmiernych ilościach może zwiększyć ryzyko pojawienia się wielu chorób i schorzeń, w tym zawału, udaru czy wylewu. Sól jest również naturalnym konserwantem, więc całkowicie zrezygnowanie z jej spożycia jest wręcz niemożliwe, z tego względu, że dodawana jest do gotowych produktów. Istnieją jednak zdrowsze odmiany soli, które uważane są za zdrowsze.

Sól morska.

Jak z samej nazwy domyślić się można, sól ta pozyskiwana jest z wody morskiej – a będąc bardziej szczegółowym, poprzez odparowanie takiej wody. Sól morska cechuje się nieco intensywniejszym smakiem oraz zapachem względem soli tradycyjnej, a przy tym dostarcza naszemu organizmowi większą ilość składników mineralnych.

Sól himalajska.

Sól himalajska stanowi najpopularniejszy zamiennik dla tradycyjnej soli. Przez wiele osób uważana jest również za najzdrowszy rodzaj soli, wszystko za sprawą tego, iż w jej składzie znaleźć można wapń, żelazo, cynk i elektrolity. Wartym wspomnienia jest również to, że ten rodzaj soli jest właściwie pozbawiony wszystkich szkodliwych substancji, które znaleźć można w tradycyjnej soli kuchennej.